Hoe kies je een taart?

Voor elke gelegenheid is er een gepaste taart. Van geboorte tot verjaardag, van communie tot huwelijk; een gepersonaliseerde taart maakt je feest uniek en compleet. Maar, hoe maak je de juiste keuze? Welk formaat, welke smaak, wat met allergieën, meerdere taarten of slechts één ‘pièce unique’? Enkele belangrijke punten om op voorhand te weten, zodat je feest wordt gesmaakt. 😉

Hoeveel porties moet ik voorzien?

Het dessert is voor velen het hoogtepunt van het feest. Daarom is het belangrijk om vooraf over enkele dingen na te denken. Afhankelijk van het aantal genodigden, het tijdstip van serveren en de gelegenheid bereken je de nodige porties.

Bij een huwelijks- of communiefeest worden er vaak aperitiefhapjes voorzien, gevolgd door een warme maaltijd of een buffet. In dit geval serveer je ongeveer één normale portie taart per persoon. Er zijn altijd mensen die geen dessert nemen en anderen die graag van een tweede portie willen genieten.

  • Wanneer het om een verjaardagsfeest gaat of een ander feest waar de taart de hoofdrol speelt, voorzie dan 2 porties per persoon en vul dit aan met koekjes, chocoladeschuim, kleine bavaroisgebakjes, koekjes en cupcakes. De rest van de taart kan je eventueel na het feest ook in te vriezen om op andere momenten van te genieten.
  • Hou rekening met het uur van aansnijden van de taart. Snij je de taart pas in de late namiddag aan, dan hebben je gasten al wat meer eetlust en bestel je best meerdere porties per persoon.
  • Voorzie vooraf wat je kunt doen, als je toch taart zou over hebben. Koop alvast een leuk doosje, maak een bedankkaartje en geef je gasten wat lekkers mee naar huis. Heel zeker dat je feest nog meer wordt gesmaakt. Wie hoopt er nu niet om de dag nadien nog zo’n lekker dessert te kunnen eten.

Welke smaak kies ik het best?

Over smaak valt niet te twisten, maar ik heb wel enkele tips.

Als het om een verjaardagstaart gaat, dan hou je het best rekening met de smaak van de jarige.

  • Voor grote feesten kunnen er meerdere taarten voorzien worden of één grote taart, die uit meerdere etages bestaat. Je kiest in beide gevallen het best voor verschillende smaken, zodat er voor iedere gast iets bij zit wat hij lust.
  • Vanille en chocolade zijn populaire smaken die niet mogen ontbreken. Verder vul je aan naar eigen voorkeur, zoals bijvoorbeeld mokka en noten die ook altijd in de smaak vallen.
  • Verras je gasten eens met iets nieuws; bijvoorbeeld mojito, lime of oreo.
  • Je kunt ook rekening houden met de seizoenen. In de lente en zomer doen frisse smaken het goed. Kies bijvoorbeeld voor een vanille biscuit gevuld met chocolademousse-crème afgewerkt met verse aardbeien.

Geloof het of niet, maar vandaag zijn er meer en meer ‘ongelukkigen’ met lactose intolerantie enz. Ook zij lusten wel iets zoets, maar zijn altijd de pineut als het dessertbuffet wordt binnen gereden. Wist je dat lekkere desserts zonder dierlijke melkproducten op maat kunnen gemaakt worden? Je gasten zullen je eeuwig dankbaar zijn. Wil je pronken met een groot divers dessertbuffet of kies je voor een uniek meesterstuk?

Realiteit is dat het dessert meestal het hoogtepunt is van je feest. Bij een huwelijk wordt de huwelijkstaart door het bruidspaar samen aangesneden, bij een communie mag het lammetje onthoofd worden, bij een verjaardag worden de kaarsjes uitgeblazen, enz. Zo zijn er eindeloze verhalen en foto’s van die speciale en mooie momenten uit het leven. Daarom wil je op zo’n bijzondere dag absoluut niets aan het lot overlaten.

Ik, patissier Daniela, ben gespecialiseerd in het bakken van luchtige feesttaarten. Om jou te laten genieten van je feest, met het dessert als kers op de taart, maken we het best een afspraak zodat je zowel mij, mijn werkwijze en mijn producten leert kennen. Tijdens deze afspraak worden alle details besproken, het ontwerp, de grootte, de aantallen, de smaken, enz. Voor grote feesten kan er tegen betaling een proeverij georganiseerd worden.

Wil jij alvast een voorproefje om je feest zonder kopzorgen te organiseren en er een feestelijkheid van te maken? Contacteer mij voor een afspraak bij een kopje koffie.

Hopelijk tot gauw!

Daniela

D’Taarte; de kunstenares die je feest exclusief en onvergetelijk maakt.

Deel deze post!