Voedselintolerant? D’taarte bakt voor jou, speciaal

Steeds meer klanten vragen mij naar taarten die zij of hun kinderen ook kunnen eten. Met andere woorden, taarten die geschikt zijn voor mensen met allergieën en voedingsintoleranties. Deze aangelegenheden zie je de laatste jaren helaas bij meer mensen verschijnen. Ik wil natuurlijk iedereen laten meegenieten van lekkere taarten en van het volledige diner tijdens familiefeesten. Om al deze klanten ook te laten meesmullen, is het van groot belang om het verschil te kennen tussen voedselintolerantie en voedselallergie.

Intolerantie versus allergie

Iemand met een intolerantie is gevoelig voor bepaalde stoffen of ingrediënten. Hij of zij zal na het eten van dat bepaalde ingrediënt last ondervinden, maar niet in levensgevaar verkeren. Terwijl datzelfde ingrediënt voor iemand met een voedselallergie levensgevaarlijk kan zijn. Het risico is dus veel hoger. Mensen met bijvoorbeeld een glutenallergie, mogen absoluut geen producten eten die in een ruimte bereid worden waar ook gluten verwerkt worden. Slechts één minuscuul deeltje kan al fataal zijn. Je hebt waarschijnlijk al op verpakkingen zien staan ‘dit product kan sporen van … bevatten’ of “geproduceerd in een bedrijf waar ook … verwerkt worden’. Dit is een wettelijke verplichting. In mijn atelier geldt deze regel ook. Mijn taarten kunnen ook sporen van allergenen bevatten, want ik werk met melk, soja, lupine, noten en andere.

D’Taarte heeft ervaring met intolerantie

Ik bak regelmatig taarten voor mensen of kinderen met speciale dieetwensen, zoals bijvoorbeeld dierlijke melkproducten-, melkzuur- of lactose-intolerantie. Hiervoor gebruikt ik 100% plantaardige ingrediënten. Voor lactosevrije taarten kan je zelfs kiezen tussen speciale lactosevrije producten zoals Minus L of producten op basis van soja.
Glutenvrije taarten zijn ook mogelijk. Daarvoor maak ik, afhankelijk van de taart, gebruik van speciale glutenvrije bloemsoorten of amandelmeel. Mijn klanten vinden het geweldig dat zij ondanks hun intolerantie toch van een heerlijk stuk taart kunnen genieten. Je proeft trouwens geen verschil met een ‘gewone’ taart. Ik ben zelf lactose-intolerant en ik ken daarom de pijnlijke en vervelende gevolgen.

Wij luisteren naar onze klanten en breiden ons aanbod blijvend uit

Voor veel mensen is gezond eten een lifestyle. Zelf ben ik erg geïnteresseerd in ‘Low carb’, ‘Keto’ en ‘no sugar’ diëten. Gezonder eten wil niet zeggen, dat je enkel nog fruitsalades mag eten. Evenmin dat je niet meer kunt genieten van lekkere desserts. In plaats van klassieke ingrediënten kies je voor
gezonde, lekkere vervangers. Tarwebloem kan je bijvoorbeeld vervangen door amandel- of kokosmeel. Je kunt met verse kaas, yoghurt of een plantaardige variant werken. Er zijn veel suikersurrogaten zoals Erythritol of xylitol. Persoonlijk ben ik een voorstander van natuurlijke producten zoals o.a. chicorei siroop. Deze bevatten tot 95% minder suiker en 45% minder calorieën dan bijvoorbeeld agavesiroop of honing.

Momenteel zitten deze gezonde desserts in een 1ste fase, om continue te upgraden. Hou daarom onze sociale media in het oog.
Ook nog een leuke tip voor de feestdagen: Vraag nu al aan je gasten naar hun intoleranties en allergieën, zodat D’Taarte helpt om jouw feest van aperitief tot en met het dessert te laten smaken.

Heb je nog vragen of bedenkingen? Geef ons een belletje en we spreken af bij de koffie.
Tot gauw! Daniela

Deel deze post!